Wybierając się na spływ kajakowy zdecydowanie musimy przemyśleć kwestię jedzenia. Firmy organizujące imprezy kajakowe raczej nie zapewniają wyżywienia. Warto jednak zapytać się organizator czy zapewnia jakieś udogodnienia w tej kwestii. Być może na biwaku będziemy mieli dostęp do kuchenki gazowej lub wody do gotowania. Niemniej jednak zabierzmy ze sobą kubek, menażkę oraz sztućce.
Wybierając odpowiednie wyżywienie musimy mieć na uwadze dodatnie temperatury. W związku z tym musimy zabrać żywność, która nam się szybko nie zepsuje w upale. Na pierwszy dzień spływu możemy wziąć dania przyrządzone w domu i spożyć w pierwszej kolejności. Jeśli będą dobrze zakonserwowane to możemy je przetrzymywać dłużej. Ponadto najlepiej jest wybierać paszteciki, konserwy turystyczne oraz pokarmy suche.
Nie wychodźmy z założenia, że w przypadku jakiś braków zaopatrzymy się w pobliskim sklepie, ponieważ takowych może nie być. Nawet jeśli są ich asortyment może być bardzo ubogi, a same sklepy mogą być krótko otwarte.
Noe ograniczajmy się tylko do dań gotowych, zupek błyskawicznych, pasztecików czy konserw. W naszym menu powinny znaleźć się owoce i batoniki. Warto je zabrać do kajaka podczas pływania. Takie przekąski skutecznie dodadzą nam energii potrzebnej do pływania.
Ważną rolę odrywają napoje. W kajaku powinniśmy mieć ze sobą butelkę wody mineralnej. Możemy także zabrać w termosie kawę lub herbatę według własnego uznania.